Wanneer moet mijn kind een bril?

Kinderen kunnen op verschillende leeftijden een bril nodig hebben. In sommige gevallen wordt een bril voorgeschreven om zichtproblemen te corrigeren, terwijl in andere gevallen een bril wordt aanbevolen om de ontwikkeling van de ogen te ondersteunen. U kunt voor uw kind bijvoorbeeld een kinderbril kopen nabij Rijsbergen. Hieronder zijn enkele factoren waar u zicht op kunt voorbereiden.

Ver- of bijziend

Verziendheid is een veel voorkomend probleem bij kinderen en kan leiden tot problemen bij het lezen en schrijven. Als je kind klaagt over hoofdpijn tijdens het lezen of als hij of zij regelmatig ogen moet inspannen om dingen van dichtbij te zien. Het tegenovergestelde hiervan is Bijziendheid, ook wel bekend als myopie. Bijziendheid komt steeds vaker voor bij kinderen, mogelijk als gevolg van overmatig gebruik van beeldschermen en apparaten. Bijziendheid kan leiden tot moeite met het zien van objecten op afstand, zoals bij het bord in de klas. De beste oplossing voor deze twee problemen is het aanschaffen van een bril om het zicht te corrigeren.

Medische aandoening

Kinderen kunnen bij de geboorte een medische afwijking hebben rondom hun ogen. En de kans hierop is groter dan u denk. Dit zijn de 3 meest voorkomende.

  • Astigmatisme: Astigmatisme is een probleem met de kromming van het hoornvlies, waardoor het zicht vervormd kan worden. Als je kind moeite heeft met het zien van fijne details of als letters en cijfers vervormd lijken, kan dit duiden op astigmatisme en kan een bril nodig zijn om het zicht te corrigeren.
  • Strabisme: Strabisme is een aandoening waarbij de ogen niet op dezelfde plek richten, waardoor het zicht kan worden beïnvloed en kan leiden tot lui oog (amblyopie). Een bril kan in sommige gevallen helpen om de ogen te corrigeren en de ontwikkeling van het gezichtsvermogen te ondersteunen.
  • Lui oog (amblyopie): Een lui oog treedt op wanneer één oog niet goed wordt gebruikt en het zicht zich niet goed ontwikkelt. Een bril kan worden voorgeschreven om het zicht in het zwakkere oog te stimuleren en de ontwikkeling van het gezichtsvermogen te ondersteunen.

Preventie

In sommige gevallen kan een bril worden aanbevolen om de ontwikkeling van het gezichtsvermogen te ondersteunen en toekomstige zichtproblemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kinderen met een familiegeschiedenis van bijziendheid of astigmatisme. Het is daarom belangrijk om regelmatig de ogen van je kind te laten controleren door een optometrist of oogarts om eventuele zichtproblemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen. Als je kind een bril nodig heeft, is het belangrijk om een comfortabel en passend montuur te kiezen, zodat je kind de bril regelmatig kan dragen.